Březen, 2020
blog

5 nejčastějších mýtů o neplodnosti

 

1. MÝTUS - Neplodnost není ovlivněná věkem

Toto je jeden z nejrozšířenějších mýtů. U žen po 30. roku života velmi klesá počet vajíček a co se týče mužů, těm s přibývajícím věkem klesá kvalita a počet spermií. Je tedy třeba zvážit, kdy se o miminko začít snažit. 

 

2. MÝTUS - Zdravý životní styl je cesta k plodnosti

Tady platí jedno - všeho s mírou. Ženy (více než muži) mají tendence se k tomuto velmi upínat, cvičí í několikrát denně, nestíhají jíst, do toho pracovní stres a problém je na světe. Důsledek tohoto chování může být například ztráta menstruace - velmi málo jídla a hodně pohybu (malý příjem energie a velký výdej). Je třeba si v tom najít balanc a umět se občas zastavit. Zdravý životní styl je skvělý, ale musí vycházet především z našeho nitra a toho, co je nám příjemné a co jsme schopni dlouhodobě praktikovat.

 

3. MÝTUS - Neplodnost není nemoc

Hodně lidí má za to, že neplodnost je nějaký problém s otěhotněním. Což je pravda, ale v roce 2009 ji Světová zdravotní organizace (WHO) klasifikovala jako nemoc. Je definována jako neschopnost otěhotnět po 12 nebo více měsících nechráněného pohlavního styku.

 

Zmatený pár plodnost

 

4. MÝTUS - Neplodnost je problém pouze žen

Neplodnost je něco, co se týká mužů i žen. A co se týče čísel, jsou na tom velmi podobně. Jedna třetina párů se potýká s mužskou neplodností, další třetina s ženskou neplodností a u poslední třetiny je problém na obou stranách a nebo se příčina nikdy nenajde.

 

5. MÝTUS - Pokud se budete v jednom kuse snažit, tak to nakonec výjde

Tohle je velmi spojeno s psychikou člověka. Páry, které se rozhodnou, že se na nějakou dobu přestanou snažit, zkoušet a celkově se na tento proces přestanou tolik zaměřovat, se někdy cítí zahanbeny, protože od ostatních párů, které se stále snaží, mohou slýchat poznámky, že to vzdali moc brzy, což vytváří velký psychický nátlak a někdy i výčitky. Opak je ale pravdou - to, že pár zvolní, začnou se soustředit jeden na druhého, na své zájmy, vede k tomu, že příjdou na jiné myšlenky, což přispívá k mentální pohodě a právě v tomto období může nastat TA chvíle, kdy to výjde.

 

ZDROJE:

https://www.who.int/reproductivehealth/topics/infertility/multiple-definitions/en/

Podcast Vyhonit ďábla - Neplodnost a víly s kníry

https://www.verywellfamily.com/infertility-ivf-and-fertility-treatment-myths-4171489