Prosinec, 2020
blog

Umělé oplodnění hrazené pojišťovnou – kolik stojí a na co máte nárok

Neplodnost začíná být v současné společnosti čím dál tím víc diskutované téma. Díky pokroku v oblasti reprodukční medicíny i novele zákona o umělém oplodnění mají tisíce lidí šanci stát se šťastnými rodiči. Po finanční stránce se ale jedná o velmi nákladnou léčbu. Kolik stojí umělé oplodnění a jaké jsou možnosti jeho uhrazení pojišťovnou?

Kdo má nárok na IVF hrazené pojišťovnou v roce 2020?

Dobrá zpráva je, že na úhradu umělého oplodnění zdravotní pojišťovnou má nárok většina dospělých žen. V případě diagnózy oboustranné neprůchodnosti vaječníků mohou výkon podstoupit ženy od 18 do 39 let. Ženy, které tímto onemocněním netrpí, mohou využít zdravotní pojištění od dosažení 22 let, přičemž horní věková hranice zůstává stejná jako v prvním případě.

Je třeba ale počítat s tím, že pojišťovny nehradí kompletní výkon v plné výši, pouze jeho část. Zbytek léčby si musí klienti doplatit sami. Obvykle se jedná o léky pro hormonální stimulaci, doplňkové výkony, úkony zvyšující šanci na oplodnění a otěhotnění nebo laboratorní vyšetření. Doplatky se pohybují v řádech tisíců korun a mohou se vyšplhat zhruba až na 20 000 korun. V případě, že si zájemce o asistovanou reprodukci platí výkon sám, cena jednoho kompletního cyklu vychází kolem 50 000 korun. 

V některých případech pojišťovna uhradí dílčí částku a někdy je celá finanční zátěž na klientech. Konkrétní výše úhrady závisí na cenících jednotlivých zdravotních pojišťoven. Každá solidní klinika má na svých stránkách ceník jednotlivých úkonů a cenu individuálního výkonu se dozvíte během konzultace.

 

 

Kolik cyklů IVF pojišťovna uhradí?

Podle novely zákona o umělém oplodnění mají ženy nárok na tři cykly umělého oplodnění a za určitých podmínek na čtyři cykly. Čtyři cykly mohou být provedeny pouze v případě, že během předchozích výkonů bylo do dělohy ženy umístěno pouze jedno embryo. Další cykly je samozřejmě možné podstoupit, ale zájemci si je musí zaplatit kompletně sami.

Přenos jednoho embrya se tak jeví jako vhodná volba z několika důvodů. Zdravotní pojišťovna uhradí o jeden zákrok více, čím se zvýší šance na úspěšnost umělého oplodnění. Umístěním jednoho embrya se také eliminuje možnost vícečetného těhotenství.

Výjimku pak představuje metoda intrauterinní inseminace (IUI), což je jeden z nejzákladnějších způsobů umělého oplodnění. Jedná se o nejméně invazivní zákrok, při kterém se laboratorně vybrané spermie aplikují během ovulace přímo do dělohy. Tento výkon hradí zdravotní pojišťovna v plné výši. Navíc je možné tento zákrok podstoupit až šestkrát každý rok. 

Možnosti komerčního pojištění

Některé pojišťovny nabízejí možnost komerčního připojištění asistované reprodukce, které slouží jako doplněk k běžnému zdravotnímu pojištění. Je ale třeba počítat s tím, že zde platí přísnější pravidla pro vyplacení pojistného. Obvykle se jedná o:

  • nižší věkovou hranici, do které je možné umělé oplodnění podstoupit

  • nutnost mít sjednané pojištění určitou dobu před zákrokem

  • jasně stanovený rozestup mezi jednotlivými cykly

V nabídce komerčního pojištění asistované reprodukce pak mohou být hrazeny také další záležitosti. Jedná se například o porodní či poporodní komplikace, narození vícerčat a další. Naopak nevýhodou komerční pojištění je fakt, že ho není možné sjednat samostatně, ale bývá součástí životního pojištění nebo připojištění závažných ženských onemocnění.