Prosinec, 2021
blog

Těhotenství týden po týdnu – 20 týden

Dvacátý týden těhotenství znamená zhruba polovinu celé gravidity a plod v děloze je uprostřed svého prenatálního vývoje. Už několik týdnů dokáže vnímat matčin hlas, tlukot jejího srdce i zvuky z okolí. V tomto období měří dítě kolem 25 centimetrů a váží zhruba 300 gramů, což by se dalo přirovnat k menšímu žlutému melounu. Pokud si to rodiče přejí, ve 20. týdnu těhotenství už 100% znají pohlaví svého potomka a nastávající maminka už bez jakýchkoliv pochyb pozná jeho pohyby. Bouřlivým tempem se vyvíjejí nejen končetiny, ale také smysly, jako je sluch, chuť nebo hmat. Pro ženy je druhý trimestr jedním z nejméně komplikovaných období těhotenství. Na co se tedy připravit?

Vývoj miminka v 20. týdnu těhotenství

Dvacátý týden těhotenství je přelomový, protože se jedná o polovinu prenatálního vývoje miminka. Nadále pokračuje díky ukládání vápníku zpevňování kostí, které probíhá už od začátku druhého trimestru. V předchozích týdnech se u miminka prodlužovaly především ruce a nyní nastává čas pro růst dolních končetin. Pomalu také ustupuje jemné chmýří (lanugo) a dítěti začínají růst první vlásky. Jeho pokožka je kompletně pokrytá mastnou látkou na bázi krému (mázek), která ho chrání před negativními vlivy plodové vody. Pohyby dítěte jsou pro nastávající maminku v tomto období už zcela patrné. Především ve chvílích, kdy plod trápí škytavka, která ale není pro dítě nijak nebezpečná.

Zásadní posun probíhá také ve vývoji všech smyslů, jak je čich, chuť, hmat a sluch. Díky rozvoji centrální nervové soustavy dokáže miminko v děloze reagovat na okolní zvuky, cítí chuť plodové vody a celkově vnímá, co se kolem jeho maminky odehrává. Díky tomu, že dítě polyká plodovou vodu i se všemi odumřelými buňkami a dalšími odpadními látkami, vyvíjí se jeho trávicí systém. Ve střevech se mu začíná tvořit černozelená hmota, která je předchůdcem stolice a nazývá se smolka. U obou pohlaví se začínají formovat pohlavní orgány a u děvčátek se právě v tomto období ve vaječnících vytvoří přesný počet vajíček, který je následně daný po celý jejich život.

 

 

ivf těhotenství

 

 

Vyšetření v 20. týdnu těhotenství

Dvacátý týden těhotenství je dalším důležitým milníkem v těhotenství, podobně jako ostatní týdny, v nichž nastávající maminky podstoupily triple test a prvotrimestrální screening. Mezi 20. až 22. týdnem těhotenství nastává čas na takzvaný velký ultrazvuk. Ten patří mezi velmi důležitá screeningová vyšetření, díky kterým dokáže gynekolog určit, jestli je s dítětem vše v pořádku. Během velkého ultrazvuku lékař zjišťuje, jestli se dítě zdárně vyvíjí a roste správným tempem. Prostřednictvím ultrazvuku dokáže posoudit celkovou strukturu těla a jednotlivých klíčových orgánů, jako je mozek, plíce, srdce a další. Vyšetření se také zaměřuje na velikost plodu, pupeční šňůru, uložení placenty nebo množství plodové vody. Jedná se o další ze série vyšetření, které dokáže odhalit případné vývojové vady, jako jsou například srdeční choroby nebo obličejový rozštěp.

Nastávající maminka a fyzické změny

Ve dvacátém týdnu těhotenství, což je více než 4 měsíce, je na ženě její těhotenství patrné. Děloha se zvětšila téměř o třetinu a v této chvíli je její vršek na úrovni pupíku. Do porodu se bude nadále zvětšovat a to zhruba o jeden centimetr týdně. Díky zvýšenému tempu krevního oběhu, který je důležitý pro okysličování organismu nastávající maminky i dítěte, dochází také k vnějším změnám. Pleť je obvykle prozářená a bez pupínků, vlasy jsou husté a lesklé a zvýší se také kvalita nehtů.  

Polovina těhotenství je pro většinu žen jedním z nejpříjemnějších období za celých 9 měsíců. I přesto se ale mohou pociťovat nastávající maminky nejrůznější obtíže. Mezi nejčastější problémy patří bolesti zad a třísel, citlivá prsa, zácpa, pálení žáhy, nízký tlak a s ním spojené motání hlavy a celkově křeče spodních končetin. Všechny tyto obtíže je ale možné snadno řešit. Na podrážděný žaludek pomůžou běžně dostupné léky a zatížené svaly lze opatrně protahovat a masírovat. Vyplatí se také chodit na cvičení pro těhotné, jako je těhotenská jóga, pilates, plavání nebo procházky. Některé těhotné ženy se v tomto období potýkají také s tmavnutím pigmentových skvrn, znamének, bradavek a genitálií. Jedná se o přirozený proces, který po porodu ustoupí, ale během těhotenství se doporučuje omezit slunění a naopak používat krémy s vysokým UV faktorem. 

Problémy a rizika v 20. týdnu těhotenství

Ve dvacátém týdnu těhotenství nastává čas na takzvaný velký ultrazvuk. Po triple testu a prvotrimestrálním screeningu se jedná o další velmi důležité vyšetření, které umí odhalit, jestli se miminko dobře vyvíjí a roste. Lékař dokáže díky ultrazvuku určit, jaká je struktura těla plodu, zhodnotí stav mozku, kostí, obličeje a vnitřních orgánů, jako jsou plíce nebo srdce. U velkého ultrazvuku se hodnotí také velikost miminka, délka pupeční šňůry, množství plodové vody a uložení placenty. 

Toto vyšetření dokáže spolehlivě eliminovat riziko případných vývojových vad, jako je například obličejový rozškleb nebo srdeční problémy. V případě, že lékař tyto problémy odhalí, doporučí těhotné ženě vhodného specialistu, se kterým bude nastávající maminka řešit další postup. Během velkého ultrazvuku je možné vytisknout obrázek miminka, se kterým se budete moci pochlubit své rodině a přátelům.