Duben, 2022
blog

Psychologické poradenství pomáhá při léčbě neplodnosti

Medicínské metody IVF a asistovaná reprodukce se kontinuálně rozvíjejí a nabízejí efektivní řešení při léčbě neplodnosti. Nedílnou součástí úspěchu při početí, ať už přirozenou cestou nebo pomocí umělého oplodnění, je ale také psychický stav a mentální rozpoložení. Odborná psychologická péče, podpora a porozumění jsou pro zdárné otěhotnění velmi důležitým faktorem, který bývá občas opomíjený. Situace se ale postupně mění a řada renomovaných klinik asistované reprodukce nabízí pro páry i jednotlivce balíčky psychologického poradenství a podpory, které jsou ideálním doplněním medicínské léčby neplodnosti.

 

Psychická pohoda jako cesta, jak otěhotnět

Koncept propojení duše a těla a jejich vzájemnou harmonii, která přispívá k celkové mentální i fyzické pohodě, řeší lidé už od nepaměti. Duše a tělo jako jednota a celek jsou předmětem celé řady filozofií, náboženství, přírodních léčitelských metod a pro mnoho lidí i součástí každodenního života. A nejedná se jen o teoretické koncepty a jejich aplikaci jako osobní filozofii.

Sílu, jakou může mít mysl na tělesné projevy, zažil asi každý člověk sám na sobě a také psychosomatická medicína prokázala souvislost mezi psychickými a emocionálními stavy a procesy v těle. Myšlenkové pochody a pocity dokážou vyvolat tělesnou odezvu lidského organismu a mít podstatný vliv na jeho fungování. 

Když máme strach nebo jsme nervózní, stáhne se nám žaludek a zvýší tep. Nevyřešené problémy a negativní emoce vedou k bolestem hlavy, obtížím s trávením nebo kožním problémů a existuje mnoho dalších nuancí, které jsou méně patrné nebo hůře vystopovatelné. Jedno je ale jisté, psychika má na tělo podstatný vliv.

A pokud má mentální rozpoložení takový vliv na tělesné projevy v běžném životě, při snaze počít nový život to platí dvojnásob. Při plánování těhotenství potřebuje tělo soustředit všechny své síly, aby vytvořilo optimální podmínky pro otěhotnění. Ve chvíli, kdy bude dostávat signály, že něco není v pořádku, začne se soustředit nejprve na vyřešení aktuálního problému a početí se dostane lidově řečeno na druhou kolej. Pokud se snažíte založit vlastní rodinu, věnujte dostatek času sami sobě, psychohygieně a můžete vyzkoušet i tipy pro vědomé početí. 

psycholog

 

Vydejte se na cestu propojení duše a těla 

Medicínská léčba neplodnosti je primárním řešením v situaci, kdy se páru nedaří otěhotnět ani po roce nechráněného pohlavního styku. Vzhledem k tomu, že téměř čtvrtina párů snažících se o početí přichází na IVF kliniky a léčí se s neplodností, se jedná o poměrně velký populační problém a neplodnost byla dokonce zařazena na seznam civilizačních chorob. 

Klinické výzkumy jasně dokazují, že při léčbě neplodnosti se zásadně snižuje šance na otěhotnění u žen, které jsou ve špatném psychickém stavu a jsou vystaveny stresovým situacím, které nedokážou účinně zvládat. Mezinárodní Evropská společnost pro lidskou reprodukci a embryologii tento stav popsala jako syndrom psychického strádání typického pro neplodnost.

Zhruba u pětiny žen, které se výzkumu zúčastnily, byly v souvislosti s neúspěšnými snahami o početí popsány podstatné klinické obtíže, jako je úzkost, beznaděj, zoufalství, strach, depresivní nálady, pocity méněcennosti, sociální izolace, vztahové problémy nebo negativní dopad IVF na sexuální život. To vše jsou natolik závažné faktory, že se řada párů rozhodne léčbu neplodnosti raději ukončit a žít s nesplněným snem o vlastní rodině. Naopak v případě, že je IVF cyklus úspěšný, řada párů dál žije ve strachu, aby těhotenství proběhlo bez problémů. Přitom řadu těchto problémů dokáže vyřešit psychologické poradenství a podpora.

 

V čem psychologické poradenství při léčbě neplodnosti pomáhá

Vyhledat pomocnou ruku psychologa nebo terapeuta, který se specializuje na poradenství a psychoterapii v oblasti neplodnosti můžete v podstatě kdykoli. Jednotlivci i páry se na odborníky obvykle obracejí ve třech různých situacích – ve chvíli, kdy zvažují oplodnění, když se s neplodností léčí a v průběhu těhotenství nebo po porodu. Psycholog vám poradí ve všech fázích.

Příklady běžných situací na psychoterapii v reprodukční medicíně:

Psychické poradenství dokáže se všemi těmito pocity pomoci. Je to bezpečný prostor, kde se můžete bez obav svěřit se svým trápením a psychickými obtížemi. Terapeut vás vyslechne a navrhne pro vás řešení nebo alespoň mechanismy, jak se s obtížnou situací vyrovnat. Díky psychologické podpoře nejste na snahu o početí a těhotenství sami.