Listopad, 2020
blog

Psychika neplodných – kudy ven z beznaděje

Když se pár rozhodne, že si pořídí miminko, je to velký životní krok. Jenže mezi rozhodnutím otěhotnět a narozením potomka nebývá jen devět měsíců těhotenství, ale občas to může být běh na dlouhou trať. V případě, že se nedaří otěhotnět přirozenou cestou, naději dává asistovaná reprodukce. Jenže umělé oplodnění se nemusí podařit na první pokus. Jak při neúspěšných pokusech počít nepropadnout beznaději?  

Stres a tlak jsou největší nepřátelé

Pokud se vám nedaří otěhotnět přirozeným způsobem a nevyšla ani in vitro fertilizace na první pokus, neměli byste propadat panice a zbytečně se stresovat. Pokud řešíte, jak otěhotnět, tlačit lidově řečeno na pilu je spíše kontraproduktivní. Psychická pohoda je stejně důležitá jako fyzické zdraví. 

Výpočet plodných dnů a určení doby ovulace je pro početí zásadní. Nikomu ale neprospěje, když život páru ovládne menstruační kalendář a všechno se bude točit jen kolem zplození potomka. Několik nezdařených pokusů ještě neznamená konec světa a bezdětný život. Pokud vás snahy o početí opravdu trápí, jste ze všech snah vyčerpaní nebo začínáte mít ve vztahu spory, je na čase vyhledat odborníka.

Ten vám poskytne oporu a prostor na to, abyste mohli své problémy s někým sdílet. Vyprávět svůj příběh a zbavit se tak alespoň částečně břemena, kterou na svých bedrech neplodné páry nesou, je velmi terapeutické. Zároveň si tak uvědomíte, že na svůj problém nejste sami. Terapeut nebo lékař vám také poradí, jak situaci zvládnou a načerpat síly pro nové úsilí. 

 

neplodnost

Neplodnost není osobní selhání

Mnoho párů, a zvláště ženy, berou neplodnost a neschopnost počít jako svoje osobní selhání. Na vině je především moderní doba, která je zaměřená na výkon a úspěch. Lidé, kteří jsou ve svém okolí poslední bezdětní, často vnímají svoji situaci jako chybu a něco špatného. To ale jen zpětně zvyšuje stres a tlak, které početí nebo úspěšnému umělému oplodnění neprospívají.

Psychický blok a nepohoda mohou být stejnou příčinou neplodnosti jako fyzické faktory. Pokud se lidé zacyklí v bludném kruhu, ničemu to neprospívá. Někdy se dokonce vyplatí snažení zanechat, dopřát si chvíli oddechu, načerpat síly a pak se o miminko pokusit znovu. 

Neplodnost už sice není v současnosti žádné velké tabu, ale i tak se o ní příliš nemluví. Navíc bezdětné páry jsou stále poměrně často odsuzovány svým okolím. A to i přesto, že 20 % párů má s početím problémy. Je potřeba si uvědomit, že se jedná o nemoc jako o jakoukoli jinou. 

IVF je řešení, ale…

Léčba neplodnosti na klinikách reprodukční medicíny je jedním z řešení, ke kterému přistupuje stále více párů, kterým se nedaří počít přirozenou cestou. I tady je ovšem potřeba mít trpělivost. Každý pokus metody IVF dává ženám zhruba 35% šanci, že otěhotní. Mnoho párů ale na tuto informaci zapomíná a očekává, že se hned po prvním pokusu můžou za 9 měsíců těšit na miminko. V takovém případě může mít léčba ještě větší negativní dopad na psychiku.

 

Každý člověk zvládá stresové situace jinak a na každého platí jiné mechanismy, jak se s těžkostmi vypořádat. Důležité je nepropadat depresi, obrnit se trpělivostí a v případě potřeby si říct o pomoc. Na klinice Gynem můžete vyzkoušet sezení s psychologem. Více informací najdete zde: Psychologické poradenství.