Červen, 2022
blog

Pro a proti odkládání těhotenství na vhodnější dobu

V současné době se věk prvorodiček i novopečených rodičů zvyšuje. Je to trend, který vychází z povahy a požadavků moderní doby. Odkládání těhotenství má své zastánce a odpůrce. Jedním z hlavních argumentů, proč těhotenství neodkládat, je vysoká míra neplodnosti, se kterou se léčí téměř čtvrtina párů. Neplodnost není způsobena jen geneticky, hormonálně nebo jako důsledek nejrůznějších onemocnění, ale také tím, že s rostoucím věkem nejen ženy, ale i muže klesá šance na otěhotnění přirozenou cestou. Zastánci rodičovství ve vyšším věku pak argumentují tím, že lidé si chtějí nejprve užít volnosti, věnovat se svým zálibám a finančně se zajistit. Svou roli můžou hrát také turbulentní události ve světě, které nevytvářejí optimální podmínky pro klidnou výchovu dětí. 

Ideální doba na plánování rodičovství

Z biologického hlediska jsou ženy nejplodnější mezi 20 až 29 rokem a do 25 let je u nich nejvyšší šance na otěhotnění. Ženské tělo v tomto období završilo svůj vývoj a je po fyzické stránce dokonale připraveno na úspěšné zvládnutí těhotenství, donošení zdravého plodu a porod. V dnešní době v tomto věku ale řada žen ještě studuje, začíná si budovat kariéru nebo se věnuje sama sobě, svým koníčků a zálibám. Řada lidí mezi 20 a 25 rokem života nemá dostatečně pevný nebo stabilní vztah, který by vytvořil dobrý základ pro novou rodinu, nebo stále hledají svoji ideální polovičku.

Podle statistik je průměrný věk prvorodiček v České republice třicet let. Po dovršení třicítky zhruba do 35 let šance na otěhotnění sice klesají, ale počít v tomto věku přirozenou cestou není nijak neobvyklé. Samozřejmě na počátku tohoto období je naděje na otěhotnění vyšší než na jeho konci a ve 35 letech žena počne zhruba ve čtvrtině případů. Na druhou stranu jsou v tomto věku ženy většinou na mateřství připravené po psychické i materiální stránce. Mají svůj život zařízený, dosáhly svůj cílů, po boku jim stojí dlouhodobý partner a nyní přichází čas na další životní etapu – mateřství a rodičovství.

Po pětatřiceti letech není těhotenství nemožné, ale pravděpodobnost otěhotnění přirozenou cestou je velmi nízká. V minulosti i v současnosti se najde mnoho žen, které porodí dítě v pozdějším věku, v mnoha případech jde ale o ženy, které už předtím jednou či víckrát porodily. Organismus žen kolem 40 už není na těhotenství a porod připravený tak jako v pětadvaceti. Hrozí více rizik, jako jsou následky prodělaných chorob a onemocnění, nejrůznější genetické vady plodu, potrat a předčasný či komplikovaný porod. V každém případě je potřeba, aby ženu v tomto věku během těhotenství lékaři pečlivě sledovali, ať už otěhotněla přirozenou cestou nebo za pomoci asistované reprodukce

 

starsi zena

 

Čekání na ideální okamžik

Páry odkládají těhotenství z mnoha důvodů. Nejčastěji proto, že si nejprve chtějí svobodně a bez omezení užívat život, zabezpečit se po finanční a materiální stránce, vybudovat si kariéru nebo najít stabilní zaměstnání a žít s partnerem, se kterým chtějí založit rodinu. Pro někoho nastává tento okamžik dříve, někdo se k němu musí propracovat a plánuje miminko až na dobu, kdy nastane ideální situace.

Jakkoli je možné si život naplánovat krok za krokem, nikdo z nás neví, co přinese zítřek. Můžeme mít jasný plán, pro jehož naplnění děláme vše, co je v našich silách. Někdy ale zasáhnou okolnosti z vnějšku, které jednoduše nemůžeme ovlivnit a musíme se jim přizpůsobit. Některé situace jsou závažnější než jiné a také se nás dotýkají s jinou intenzitou na osobní rovině. Může se jednat o náhlé zhoršení finanční situace, ztrátu práce nebo bydlení, vážné onemocnění nebo dokonce smrt v rodině. 

Svou roli v odložení těhotenství můžou hrát i dramatické události v celorepublikovém nebo celosvětovém měřítku. Řada budoucích rodičů se rozhodne přivést na svět nového člověka, až ve chvíli, kdy jsou si jisti, že bude žít v neztížených a harmonických podmínkách. Jako příklad může posloužit vlna pandemie koronaviru, která začala v roce 2020, nebo ozbrojené konflikty, které už se neodehrávají na druhé straně zeměkoule, ale kousek od našich hranic. Pokud se ocitnete v krizové nebo těžké životní situaci a zvažujete odložení těhotenství na příznivější dobu, neváhejte kontaktovat odborně vyškoleného specialistu nebo terapeuta, který vám se zvládáním strachu, stresu, nejistoty a dalších emocí pomůže.

Neodkládejte těhotenství příliš dlouho

Ať už máte jakékoli důvody pro odložení těhotenství, nečekejte příliš dlouho. Ideální situace, kterou si představujete, nemusí nastat nebo se mohou objevit nečekané komplikace. Obvykle se uvádí, že pár by měl vyhledat pomoc odborníka z IVF kliniky, pokud se mu nedaří otěhotnět po roce nechráněného pohlavního styku. Každý případ je individuální a toto pravidlo nemusí platit pro všechny. 

Pokud vytoužené miminko stále nepřichází, vyplatí se navštívit lékaře, zda by nebylo vhodné podstoupit léčbu neplodnosti. Zvláště u žen po pětatřicítce se nedoporučuje čekat celý rok, ale nechat se vyšetřit už po 6 měsících neúspěšných pokusů. Konzultace na IVF klinice automaticky neznamená, že budete muset podstoupit umělé oplodnění. Často stačí podpořit ovulaci, zlepšit životní styl, vyhýbat se stresu, přestat kouřit a podobně. Je potřeba myslet také na to, že zahájení léčby neplodnosti neznamená okamžité početí. Běžně je nutné podstoupit několik cyklů asistované reprodukce, což zabere mnoho měsíců, během kterých se plodnost dále snižuje. 

Nejste si jistí, zda nastal vhodný čas na založení vlastní rodiny nebo se vám nedaří otěhotnět. Objednejte se na konzultaci terapeutů, kteří se na tento typ psychologického poradenství specializují a pomohou vám najít nejlepší cestu.