Červenec, 2020
blog

Nehormonální antikoncepce: druhy, spolehlivost a mnohem více

Nad formou ochrany před nechtěným početím se alespoň jednou v dospívání zamyslela každá dívka. V dnešní době je k dispozici velké množství druhů ochrany, je tedy z čeho vybírat. Antikoncepce může být, mimo jiné, dělena na hormonální a nehormonální. Jak se tyto dva druhy od sebe liší?

Rozdíly

Jak už název napovídá, hormonální antikoncepce v sobě obsahuje množství hormonů, které mají vliv na ženské tělo. Každé tělo na ně reaguje jinak, takže důsledky po nasazení tohoto druhu ochrany mohou být jak pozitivní, tak negativní. Jestliže je na to pohlédnuto z dlouhodobého hlediska, hormonální antikoncepce není pro ženu po zdravotní stránce nejlepší. Umělé dodávání hormonů mění ženské tělo fyziologicky i mentálně a není to pro něj přirozené. Proto se objevuje velké množství nežádoucích účinků - od fyziologických, například nabírání či kolísání hmotnosti, oteklých dolních končetin, změna stavu pleti, problémy se srážlivostí krve, až po psychické, mezi které může patřit změny v sexuálním apetitu, nebo časté změny nálad. Tyto stavy mohou nastat také po vysazení, než se tělo opět srovná do jeho přírodní roviny. 

Nehormonální forma antikoncepce

Druhy nehormonální antikoncepce

Jestliže do sebe žena nechce dávat hormony, které ji ovlivňují, může se rozhodnout pro nehormonální druh ochrany. Mezi tu patří bariérové metody (kondomy, pesary) a také nitroděložní tělíska.

Kondom

Kondom neboli prezervativ je velmi tenký gumový váček, který se před pohlavním stykem nasadí na penis. Spolehlivost je velmi vysoká, uvádí se až 98 %. Z praktického hlediska je spolehlivost o něco menší. Je to zapříčiněno hlavně tím, že je s kondomem špatně zacházeno - může být nesprávně nasazen a podobně. Kondom navíc také chrání před pohlavními chorobami, což je velký benefit. Je snadno sehnatelný a cenově dostupný.

Pesar

Tato bariérová forma ochrany je pro ženy. Patří mezi velmi spolehlivé antikoncepční metody. Zavádí se do pochvy, kde brání průniku spermií do dělohy. Lze je zavést několik hodin před pohlavním stykem a pro spolehlivou ochranu je třeba ho mít v pochvě alespoň 6 hodin po styku. Může být zaveden až 48 hodin a lze se s ním milovat opakovaně. Jsou vyráběny ze silikonu. Jeden pesar se obvykle používá 1-2 roky. Pro více informací o této metodě je dobré zajít ke gynekologovi a poradit se. Gynekolog vám poradí jak správnou velikost, tak následnou péči a správné zacházení. 

Nitroděložní tělísko

Je veliké pouze pár centimetrů a většinou má tvar písmene T. Bývá vyrobenu z mědi, stříbra a zlata. Jedná se také o bariérovou formu ochrany, tělísko je zavedeno dovnitř dělohy, kde zabraňuje průniku spermií a tedy oplodnění vajíčka. Spolehlivost tělíska je velmi vysoká, není ale vhodné pro všechny ženy. Je tedy vhodné se poradit s gynekologem. V případě tělísek existuje také hormonální verze.

Kromě všem známých hormonálních pilulek je na trhu velké množství ochranných metod, které v sobě nemají nadbytečné hormony a jsou pro tělo přirozenější. Při výběru správné metody je vhodné se poradit s gynekologem. Každá žena je individuální a pro každou je vhodná jiná forma ochrany. Nebojte se zkoušet a zjišťovat informace. I správná ochrana vede ve finále k psychické pohodě každé ženy.