Listopad, 2020
blog

5 největších mýtů o těhotenství

Nastávající rodiče mají v dnešní době přístup k mnoha informacím, které se týkají těhotenství. Internet je plný blogů a webových fór pro nastávající maminky, které z nich mohou čerpat informace nebo své zkušenosti sdílet s ostatními. Na trhu je dostupná celá řada publikací od těch populárně naučných až po ty odborné. Přesto mezi lidmi koluje stále velké množství mýtů a pověr o těhotenství. Jaké jsou ty nejčastější?

Těhotenství a přirozený porod po císařském řezu

K jedné z nejčastějších pověr v těhotenství patří domněnka, že těhotenství po císařském řezu je komplikované a po porodu císařským řezem už není možné rodit přirozenou cestou. Tento mýtus vyplývá z obav z možných rizik, které by mohl císařský řez během těhotenství i porodu způsobit. Je pravda, že zde jistá rizika existují. Pokud ale žena nemá žádné zdravotní potíže, není důvod, aby další porod po císařském řezu nemohl proběhnout přirozenou cestou.

Tvar břicha v těhotenství prozradí pohlaví dítěte

Tato pověra spadá do kategorie takzvaných babských rad. Ženy v minulosti byly přesvědčené, že podle tvaru břicha v těhotenství lze určit, zda to bude chlapeček nebo holčička. V tomto případě se jedná o 100% mýtus, protože tvar bříška nemá s pohlavím dítěte nic společného. Stejně jako na pohlaví dítěte neukazuje vzhled ženy během těhotenství, což je další oblíbená fáma.

 

první příznaky těhotenství

 

Můžu jíst, co chci, a nesmím se hýbat

Mezi další rozšířenou pověru v těhotenství, která mezi lidmi koluje, patří také jídelníček a aktivita těhotné ženy. Říká se, že když je žena těhotná, měla by jíst za dva. Určitě je potřeba v těhotenství zvýšit příjem kalorií, ale rozhodně ne na dvojnásobek. Uvádí se, že těhotná žena by měla mít především vyvážený jídelníček obohacený zhruba o 300 kalorií.

Podobně je to s fyzickou aktivitou. Těhotná žena by se určitě neměla zbytečně přetěžovat. Nicméně zdravá míra pohybu s ohledem na aktuální trimestr je více než žádoucí. Pomoci v tomto ohledu může například předporodní kurz, kde se žena dozví, co může dělat a naučí se vhodné cviky. 

Úplný zákaz sexu

Kolem sexuálního styku během těhotenství stále panuje čilá diskuse. Řeší se hlavně otázka, zda nemůže být plod během pohlavního styku ohrožený a nehrozí riziko potratu. V případě, že vše probíhá v těhotenství standardním způsobem, může naopak být sex prospěšný. Vyvarovat by se ho měly pouze ženy s komplikacemi, jako je například nízko uložená placenta nebo hrozí předčasný porod.

 

neplodnost

 

Kojení je samozřejmost

Kojení je velké téma, které řeší téměř každá novopečená maminka. Nicméně porod automaticky neznamená, že žena bude moci kojit. Neschopnost kojit může být způsobena například předchozími operacemi prsou, užíváním některých léků nebo nemocemi. Příčiny mohou být také psychologické, kdy žena z nejrůznějších důvodů odmítá kojit nebo jí to její psychický stav znemožňuje. V takovém případě pak může pomoci laktační poradkyně.

Mýtů o těhotenství koluje mezi lidmi skutečně mnoho a zbytečně vyvolávají obavy, které ale nejsou ničím opodstatněné. Jen tak děsí nastávající rodiče a kazí radost z očekávání nového potomka. Navíc stres v těhotenství ničemu neprospívá. Pokud máte jakékoli pochybnosti, obavy nebo dotazy, obraťte se na svého gynekologa, který vám se vším poradí.